Op dinsdag 8 december 2020 vond Whataboutery 02 'India’s decolonial approaches to labour, and the fashion industry' plaats met guest editor Aditi Mayer. Deelnemers van over de hele wereld waren onderdeel van een belangrijke en complexe discussie over de dekolonisatie en toekomst van mode. Aditi ging in gesprek met dekoloniale leiders als Dr. Vandana Shiva, Nishanth Chopra (Oshadi Collective) en Rupsi Garg (Kheti Virisat Mission).
Met de opkomst van boerenprotesten in heel India zorgden de panelleden voor de nodige context en doken ze in de geschiedenis om de problemen waarmee India te maken heeft beter te begrijpen, van de gevolgen van kolonisatie, de Groene Revolutie en aanhoudende pogingen tot privatisering. Maar ook onze relatie met aarde, ambacht en elkaar.
Panelleden
"Degenen die veel geld hebben verdiend met het denken gebaseerd op een machinaal perspectief en een extractieve economie, kunnen die gewoonte niet zo gemakkelijk opgeven. In zekere zin is het als een verslaving. Voor mij is kolonisatie de verslaving. Constant op zoek zijn naar elke mogelijkheid om meer te koloniseren. Delen in mededogen is wat er vandaag de dag nodig is om te herstellen.” - Dr. Vandana Shiva
Dr. Vandana Shiva is een Indiase wetenschapper, milieuactivist en pleit voor voedselsoevereiniteit en biologische landbouw. In 1991 richtte ze Navdanya op, een nationale beweging ter bescherming van de diversiteit en integriteit van biologische hulpbronnen, met name inheemse zaden, ter bevordering van biologische landbouw en eerlijke handel.
"Het moet gaan om verbinding, niet om het bieden van hulp, het is een uitwisseling, het moet gaan om samenwerken en samenkomen als één." - Nishanth Chopra
Nishanth Chopra is de oprichter van Oshadi Collective, een modemerk ontworpen in Londen en handgemaakt in India met traditionele ambachtelijke technieken en duurzame materialen. Oshadi Collective heeft een regeneratieve mode-supply chain gecreëerd waarin boeren katoen groeien, lokale wevers het materiaal verwerken in textiel, om het vervolgens natuurlijk te verven, allemaal op hetzelfde land.
"Voor mij staat een Charka niet alleen voor het maken van garen van katoen. Het is een manier van leven. Het zegt iets over je levensstijl. Over welke waarden we erven via de Charka. De Charka blijft draaien en ook het leven draait door."- Rupsi Garg
Rupsi Garg is de associate director van de Kheti Virasat-missie in Punjab, India. De Kheti Virasat-missie focust op de Charkha, het type Indiase spinnewiel waarnaar wordt verwezen in de leer van Mahatma Gandhi, evenals biologische landbouw, conservering van water, biodiversiteitsbehoud, zaadbehoud en meer.
Tips van de panelleden
Download de tips hier.
Hoofdbeeld: Ashish Chandra / Courtesy of Oshadi Studio