Online Exhibition / origins /
therapy session 02
shrine of origins

Mensen bewaren en mensen verzamelen. Onze bezittingen schijnen een licht op wie we zijn, waar we vandaan komen, naartoe gaan en welke normen en waarden ons daarin begeleiden. Als je dit zou vervatten in een altaartje, welke spullen zou je daar dan inzetten?

Tijdens de tweede Therapy Session gingen we op zoek naar je oorspong, achtergrond en wortels. Gastredacteur Fresco Sam-Sin en Theodoor Adriaans (Fragments of Community Dressing) begeleidden de deelnemers in dat proces.

Want als je erover nadenkt: iedereen heeft wel spullen die een bijzondere plek verdienen in ons leven en in ons huis. En hoewel je normaal gesproken je overgrootoma's vaas niet snel direct bij je Hello Kitty verzameling zou plaatsen, is dat nou juist de spanning die waar tijdens deze sessie op werd gefocust. Deze sessie lieten deelnemers stilstaan bij de mensen en de herinneringen die ervoor hebben gezorgd dat je staat waar je staat en om daarmee een ereplek in te richten.

Altaar van Sabine Bolk

"Ik koos een Barbapapa figuurtje. In mijn huis staan her en der objecten met Barbapapa. Toen ik erg ziek was als kind keek ik blijkbaar de videoband zo vaak dat mijn moeder een meekreeg naar huis bij de videotheek. Mijn ouders geven nog steeds vaak een presentje met iets van Barbapapa; een handdoek, een sleutelhanger en zelfs een zitzak. Barbapapa als rolmodel is eigenlijk wel interessant. Hij wordt niet met open armen ontvangen, maar blijft beleefd en vriendelijk. Hij wil vooral behulpzaam zijn en is flexibel."

Altaar van Chanel Trapman

"Tijdens de Therapy Session, ontdekte ik dat ik al aardig wat items met een bijzondere betekenis had rondslingeren in mijn huis, maar tijdens de sessie kree ik de kans om deze objecten in mijn heiligdom ook mooi samenbrengen met een verhaal. Wat normaal gesproken een plank vol met rommel was, is nu veranderd in een plek die mooi is ingericht met belangrijke herinneringen, spullen die mij eraan herinneren wie ik nu ben en waar ik heel wil gaan in de toekomst."