Online Exhibition / release /
research
gender*language

Jan Janssenswillen is niet alleen verantwoordelijk voor de grafische identiteit van ‘This is an Intervention’ maar ook de oprichter van Gender * Language. We hebben hem daarom uitgenodigd om een ​​literatuurlijst samen te stellen, om zo de onderliggende thema's van deze interventie verder te onderzoeken.

Gender * Language is een platform dat teksten op de intersectie van gender en taal verzamelt en deelt op Instagram. Het platform is opgericht door Jan Janssenswillen, een queer designer die focust op sociaal-politieke onderwerpen zoals queer en genderidentiteit, clubcultuur en duurzame mode (systemen). Gender * Language is voortgekomen uit zijn afstuderen in 2019 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam waar hij onderzoek deed naar de impact van taal op de constructie van gender.

Gender * Language daagt de manier waarop we een visueel gestuurd platform als Instagram gebruiken uit en verkent tegelijkertijd de mogelijkheden om academische kennis te verspreiden. Het dient als een educatief platform dat deelt kennis over hoe gender leeft in onze gesproken, geschreven en visuele taal. De lopende collectie wordt gedeeld via toegankelijke Instagram-posts, bedoeld om de traditionele vormen van publiceren en toegankelijkheid van sociale media uit te dagen.

Als onderdeel van Interventie 04: Release, focust Gender * Language op mode. Deze bijdrage is onderverdeeld in drie hoofdstukken, die elk kijken naar een andere kruising tussen gender, taal en mode.

Alle teksten zijn Engelstalig.

Construction of Gender through Fashion and Dressing * Zoi Arvanitidou + Maria Gasouka * 2013

Tijdens de afgelopen twee eeuwen werden de definities van gender begrensd door steeds vager wordende lijnen die de culturele onzekerheid rond mannelijkheid en vrouwelijkheid uitdrukten. Mode, die in wezen draait om de fantasie te ontsnappen aan de typische rol van individuen, vormt de mannelijke en vrouwelijke rollen, waarbij de belangrijkste modeontwerpers een sleutelrol spelen.

The History of Gendered Clothing * Brut * 2020

Drie seksistische details over kleding: zakken, knopen, hakken: de meeste gender verschillen in de mode hebben een zeer precieze historische oorsprong.

On Gender*Language

The High Life: A History of Men in Heels * Maude Bass-Krueger

Genderless Fashion: A (still) Binary Market * Camilla Pinto Luna and Denise Franca Barros * 2019

Genderloze mode is de laatste tijd prominenter aanwezig in de media. Dit onderzoek stelt allereerst dat het discours in gespecialiseerde media de machtskwesties kan beïnvloeden; Vervolgens proberen ze door middel van een kritische discoursanalyse te begrijpen hoe het zakelijke en feitelijke mediadiscours in Brazilië de genderloze modemarkt beschrijft. De resultaten laten in wezen zien dat de genderloze modemarkt nog steeds de stereotypen en genderpatronen van het binaire perspectief reproduceert.

How dress codes criminalize males and sexualize females of color * Alyssa Pavlakis and Rachel Roegman * 2018

Recente krantenkoppen in de populaire pers benadrukken verhalen van meisjes en jonge vrouwen die tijdens een hittegolf een sweatshirt over een tanktop moesten dragen, tape over hun tepels moesten plakken als ze geen beha droegen, of hairextensions moesten verwijderen. Te vaak worden de kledingvoorschriften op scholen gehandhaafd op een manier die onevenredig veel invloed heeft op gekleurde leerlingen - zowel mannen als vrouwen.

Op Gender*Language

Language, Gender and Politics: Putting ‘Women’ and ‘Power’ in the Same Sentence * Robin Lakoff * 2003

Two-Spirit Identity in a Time of Gender Fluidity * Margaret Robinson * 2019

Indigenous peoples identificeren zich sinds 1990 als tweestemmig en claimen originele gendertermen zoals nádleehí of agokwe. Tegelijkertijd ondergaan gekoloniseerde gemeenschappen een culturele verschuiving door binaire categorieën van sekse en geslacht, waardoor sommige regeringen een multi-gender raamwerk aannemen dat doet denken aan de originele systemen die ze wilden uitwissen door middel van koloniale systemen en praktijken.

Delina White: Celebrating Gender Nonconformity in Indigenous Fashion

The Walker’s Terrace Thursday was host voor Indigenous Spirit: Gender Fluid Fashion, een viering van non-conformiteit die stijlen belicht die zijn gemaakt door de native ontwerper Delina White van IAmAnishaabe. White's nieuwste collectie bevat traditionele en natuurlijke bosinvloeden van de Grote Meren en bevat gender-fluid kleding gedragen door Two-Spirit-modellen uit het hele Midwesten van Amerika.

On Gender*Language

Non-binary People aren’t a New Phenomenon - We’ve Been Here as Long as Humans Have Existed * Travis Alabanza * 2018