"Kapitaal jaagt op mode, haar nieuwigheid en trends, sinds het zijn zinnen heeft gezet op het koloniseren van de hele wereld. Mode is vanaf het begin het middel, het voertuig en de motor van het kapitaal geweest. In mijn mening: zonder mode zou kapitaal niet bestaan." -T'ai Smith
Voor deze derde interventie 'Transition', organiseerde State of Fashion en guest-editor Warehouse | A place for Clothes in Context het online streaming evenement Whataboutery 03: 'Fashion against Capitalism'. In deze Whataboutery gingen makers en denkers Aïcha Abbadi, Shanzhai Lyric en Chinouk Filique de Miranda in op hun individuele bijdragen aan de multiloog die draait om kritische verkenningen van niet-industriële en niet-kapitalistische mode. In dit gesprek, geleid door socioloog, modetheoreticus en cultuurcriticus Monica Titton, voegde T’ai Smith, auteur van het binnenkort te verschijnen boek Fashion After Capital, zich bij de discussie om hun perspectieven te verdiepen en hun mening te geven over de keuzevrijheid van makers en denkers.
Samen gingen ze in gesprek over de mogelijkheden voor de toekomst, hoe kunnen kritische practitioners de ontwrichtende cyclus van de mode-industrie verstoren? Wat kunnen manieren, strategieën en hulpmiddelen zijn om een alternatieve benadering van mode te creëren? In de woorden van T'ai Smith:
"Mode moet zichzelf volledig herdefiniëren. Het heeft een andere betekenis nodig voor een nieuwe reeks praktijken, een nieuwe richting, een nieuw pad. Niet een die gebaseerd is op groei of op verandering omwille van verandering, maar misschien zoals Aïcha en Chinouk en Shanzhai Lyric suggereren: een identiteit gebaseerd op relaties en wederzijdse uitwisseling."
Panelleden
Dr. Monica Titton is een socioloog, modetheoreticus en cultuurcriticus. Momenteel werkt ze als Senior Scientist bij Modeklasse, de modeafdeling van de University of Applied Arts Vienna. Haar werk ontwikkelt een kritisch, sociologisch perspectief op het snijvlak van mode, politiek, kunst en identiteit.
Aïcha Abbadi verkent door middel van theorie en praktijk de grenzen van de mode. Ze focust op niche-modepraktijken en alternatieve manieren om mode te maken en je in mode te begeven. Daarnaast is ze betrokken bij buurtinitiatieven in Berlijn waarin, voor creatieve cultureel en sociale diverse omgevingen, gemeenschappelijke ruimtes worden gecreëerd en actieve participatie aangemoedigd wordt.
Chinouk Filique de Miranda, mode-onderzoeker en maker, onderzoekt de cross-over tussen het modesysteem en de digitale cultuur met een focus op het introduceren van digitale geletterdheid in de mode. In haar lopende onderzoeksproject ‘The Algorithmic Gaze’ wordt de digitalisering van mode en de nieuwe manieren waarop het modesysteem en haar consumenten met elkaar in contact staan via technologisch verworven ritmes, onderzocht en uitgelegd.
Shanzhai Lyric is een onderzoeksproject dat radicale logistiek en taalkunde onderzoekt door het prisma van technologische aberratie en niet-officiële culturen. Het project is geïnspireerd door het experimentele Engels van shanzhai T-shirts die worden gemaakt in China en worden verspreid over de hele wereld. Op basis hiervan wordt onderzocht hoe de taal van vervalsing, mimiek, hybriditeit en permutatie gebruikt wordt om zowel te genieten van de werking van mondiale hiërarchieën alsmede deze te onthullen. Door middel van een steeds groeiend archief aan poëzie-kledingstukken verkent Shanzhai Lyric het potentieel van verkeerde vertaling en onzin als het utopisch maken (of breken) van de wereld. Het project heeft eerder de vorm aangenomen van een poëzie-lezing, essay en installatie.
T'ai Smith is professor moderne en hedendaagse kunstgeschiedenis en mediastudies aan de University of British Columbia in Vancouver, Canada. Smith werkt momenteel aan twee boekmanuscripten: Fashion After Capital en Textile Media: Tangents from Modern to Contemporary Art.
Tips van de panelleden
Download de tips hier.
Video via Chinouk Filque de Miranda uit haar lopende onderzoeksproject The Algorithmic Gaze.