Om onszelf te verbinden met onze (verbeelde) wortels en komaf, maken wij mensen dingen om dat gevoel van toebehoren te materialiseren. De sleutel ligt in het creëren van iets dat omarmd wordt door de mensen met wie jij je wortels deelt, zodat je het als groep kunt “bezitten”. Kleding is hier een sterke speler in. Het toont zich aan de buitenwereld en zendt signalen uit naar anderen. Het zegt “hier kom ik vandaan; dit zijn mijn roots.”
Het is iets van alle tijden dat mensen mode inzetten om hun afkomst af te bakenen. Dat komt ook met strijd. Want: bij het inzetten van kleding als een markering van iemands komaf, dan kan het lastig zijn om buitenstaander jouw kleding (en dus jou) te zien dragen. Het kan moeilijk zijn mensen de uniciteit van de stijl te zien veranderen of het toe te passen op dingen die niets met kleding van doen hebben. Het kan voelen alsof mensen een deel van jou wegnemen.
De twee verhalen die hieronder staan laten goed zien hoeveel diepgang er in de rol zit die voor kleding is weggelegd in het (her)uitvinden van een unieke oorsprong. De verhalen laten de schoonheid zien van deze ontdekkingstocht, maar ook de emoties die de boventoon kunnen voeren in het claimen van je oorsprong.
Japanse Kimono met borduurwerk
Deze kimono is gemaakt van ramiestof, geverfd met indigo. Daarop is met wit katoen boorduurwerk aangebracht. De kimono van dit verhaal is van rond 1880-1920. Het borduursel, Kogin-boorduurwerk, is ontstaan in de Tsugaru-regio in Noord-Japan om zich te beschermen tegen de kou en om hun kleding te verduurzamen. Deze stijl is diep geworteld in het leven van deze regio en haar bewoners.
Ontdek meer over dit verhaal via Things That Talk
Hanfu dragen in China
Aan de hand van een traditionale daopao voor mannen, online verkocht door Taobao, zullen we de Hanfu beweging ontdekken. In november 2003 was er opeens een man die door de straten van Zhengzhou liep in traditionele Hanfu. En opeens had iedereen het erover. Nu, bijna twee decennia later, is het dragen van traditionele Hanfu een ware beweging geworden met een uiteeenlopend publiek aan dragers.
Ontdek meer over dit verhaal via Things That Talk