Hoe creëer je een draagbare safe space?
Op 8 november 2021 startte State of Fashion met de Therapy sessions, een nieuwe serie workshops. Voor deze editie nodigden we ontwerper Berend Brus en performer Giovanni Brand uit. Als reactie op de onzekere en verwarrende tijd waarin we leven vroegen ze deelnemers om deel te nemen in een virtuele borduurcirkel om in gesprek te gaan over de rol van mode in donkere tijden terwijl je tegelijkertijd aan je eigen ‘wearable safe space’ werkte.
Deze Therapy Session was geïnspireerd op Berends onderzoek, ‘For Dear Life’:
“For Dear Life’ gaat over de donkere hoeken van je bewustzijn. Je brein wil terugkeren naar deze gedachten tijdens momenten waarin je mentale gezondheid uit balans is."
"Het gaat over doorzettingsvermogen en het opnieuw beginnen nadat je jezelf hebt overwonnen. Een combinatie van vasthouden ‘for dear life’ en een liefdesbrief aan het leven: dear life."
We leven in een tijd met eindeloze onzekerheden en negatieve prikkels. Hoe ga je om met onzekerheden? Hoe kun je mode als hulpmiddel gebruiken om een safe space te creëren die je met je mee kunt nemen? Hoe kun je een moment van rust vinden?
Make & Talk
Onderzoek toont aan dat als je met je handen aan de slag gaat je brein actief is in een alternatieve modus. In de woorden van psycholoog Emma Kenny:
"De repetitieve, ritmische bewegingen van het naaien creëren een staat van tevredenheid en focus. Het verandert eigenlijk de chemie van de hersenen."
"Niveaus van het stresshormoon cortisol worden lager als we gefocust zijn op een creatieve taak. Het concept van focus is erg belangrijk omdat het de geest bezig houdt met een taak en minder snel wordt afgeleid door negatieve denkprocessen die angstige of depressieve geesten voeden. Door gefocust te blijven, kan de geest niet in een spiraal terechtkomen."
Berend Brus is een mode- en kostuumontwerper wie zijn inspiratie vindt in mensen die hun eigen realiteit creëeren. Zijn motivatie voor zijn label is zijn drang om over maatschappelijk thema's te praten.Vaak begint het met een vraag of ongeloof aangaande een bepaald onderwerp, voor "I Haven't Started yet' was het 'Why should we continue this way?' en van het antwoord 'Because previous generations said so' groeide een collectie van het bevragen van de norm die is gezet. Terwijl zijn werk aandacht geeft aan serieuze onderwerpen, wil hij zijn werk gebruiken om het dialoog op een lichte toon beginnen. Brus zijn werk is een viering van vrijheid, individuailiteit en expressie. Laten we onze verschillen vieren en elkaar vinden in de gelijkenissen.
Giovanni Brand is een performer, schrijver, regisseur en zanger gevestigd in Rotterdam. Zijn werk onstaat altijd vanuit de poging om iets te maken van zijn meest intieme verhalen. Dat is de reden dat hij zichzelf geaard voelt in zijn werk. Hij voelt de drang om zonder grenzen te werken, omdat hij gelooft dat het leven ook geen grenzen kent. In zijn werk is er geen grens tussen privé en openbaar. Het optreden is een drift en tijdens het optreden gooit hij deze driften de wereld in. Ongehoord tegenover gehoord, klein tegenover immens. Wanneer hij begon met zijn acteeropleiding voelde hij zich verloren in de standaardrollen die hij moest spelen. Daarom besloot hij een andere performance opleiding te volgen waarin hij nieuwe niet bestaande rollen kon creëren.
Portret via Marta Marsial